İNME TEDAVİSİ
>İlk dört buçuk saat içinde ilaç tedavisi uygulanabilir.
Beyin damar tıkanıklığına bağlı gelişen inmede ilk amaç damardaki tıkanıklığı açmak ve beyindeki beslenme bozukluğunu ortadan kaldırmaktır. Bunun için ilk dört buçuk saat içinde toplardamar içine (örneğin koldan) pıhtı çözücü ilaç (trombolitik) verilebilir. İlaç tedavisi ne kadar erken başlanırsa beyin damarını açma şansı da o kadar yüksektir.
>İlk 8 saate kadar anjiyo ile damar tıkanıklığının giderilmesi mümkün olabilir.
Damar tıkanıklığına bağlı gelişen inmelerde anjiyo ile tedavi de birçok klinik araştırmayla faydası kanıtlanmış ve tüm dünyada uygulanan bir tedavidir. Bu tedavide, anjiyo yaparak tıkalı olan beyin damarına ulaşılması ve pıhtının çıkarılması amaçlanır. Pıhtıyı çıkarmaya yönelik farklı teknikler kullanılabilir. Anjiyo ile inme tedavisi de ne kadar erken yapılabilirse o kadar başarılı olur.
>İnme tedavisi her sağlık kurumunda yapılamaz.
Özellikle anjiyo gibi inme tedavi yöntemleri her hastanede uygulanamaz. Hasta, inme tedavisi konusunda uzmanlaşmış bir inme ekibinin ve teknolojik donanımın bulunduğu merkezlerde tedavi edilmelidir. Bu merkezleri 112 Acil Sağlık Hizmetleri önceden bilir ve hastayı bulunduğu yere en yakın merkeze nakleder. Büyük şehirlerde inme hastalarının tedavisinin yapılabileceği merkezler belirlenmiştir.
>İnme sonrasında hızlıca inmenin nedenleri ortaya çıkarılmalıdır.
İnme tekrarını önlemenin tek yolu nedene yönelik en uygun tedavinin hemen başlanmasıdır. Öncelikle hasta için inme risk faktörleri belirlenir. İnmenin nadir nedenlerine yönelik olarak ise ileri kan incelemelerinin yapılması gerekebilir.
>İnme sonrası fizik tedavi ve rehabilitasyon süreci
Öncelikli olan tıbbi ve nörolojik durumun tedavisi ve kontrol altına alınmasıdır. Hemen arkasından uygun olan en kısa zamanda fizik tedaviye başlanması tercih edilir. Nöroloji kliniklerinde başlanan bu tedavi hastane süreci sonrasında ilgili birimlerde devam eder.